Slovensko - Portugalsko 3:0 v 1. zápase kval. o ME v Bardejove

07.01.2009 Celý región

Bardejov 7. januára (TASR) - Stredajším víťazstvom nad Portugalskom 3:0 vstúpili slovenskí volejbaloví kadeti do 2. kola kvalifikácie o postup na ME.
Až do nedele 11. januára ich v rámci E-skupiny v Bardejove o postup na finálový turnaj v holandskom Rotterdame (4. -9. apríla), kde si účasť z piatich skupín vybojujú prvé dva tímy, čakajú ďalej Chorvátsko, ČR, Srbsko a Taliansko.
V prvom stretnutí skupiny vyhral najväčší favorit na prvenstvo Taliansko nad Českom hladko 3:0.

výsledky:
E-skupina - Bardejov:
ČR - Taliansko 0:3 (-15, -12, -22)

Slovensko - Portugalsko 3:0 (21, 18, 25)
72 minút
rozhodovali: Pevc, Makšanov
350 divákov

zostava SR: Palgut, Hovorka, Lízala, Prieložný, Mlynarčík, Kuchárik - libero Hlubocký. Tréner: Ivan Hiadlovský

Prvý set bol do stavu 5:5 vyrovnaný. Slováci sa po vydarenom útoku Kuchárika dostali do vedenia 8:6 a svoj náskok už dokázali udržať a postupne aj navýšiť. Portugalci hrozili najmä cez smečiara Fereiru, ktorého však účinným blokom postupne dokázali Slováci eliminovať. Na strane Slovákov sa čoraz viac presadzovali aj smečiari Hovorka s Lízalom a prvý set vyhrali zverenci trénera Ivana Hiadlovského 25:22, keď setbal premenil šikovnkou "ulievkou" nahrávač Palgut.
Druhý set začali lepšie hostia, ktorý viedli 2:0, 7:5 a 9:7. Potom však Lízala dvomi úspešnými útokmi vyrovnal a od tohto momentu prebrali taktovku Slováci. Ich hra sa postupne zlepšovala v každej činnosti a v závere setu viedli už 21:13. V závere trochu poľavili, ale drámu už nedopustili a druhý set vyhrali 25:18. Podobný priebeh mal aj tretí a posledný set. V koncovke však dopustili Slováci zbytočnú drámu, keď za stavu 24:19 nevyužili päť mečbalov. Nakoniec sa však psychicky pozbierali a tretí set vyhrali 27:25.
Tréner SR Ivan Hiadlovský: "Som spokojný s výsledkom, ale nie s hrou. Nemôžem kritizovať hráčov, že by nechceli, ale nebol to veľmi dobrý výkon z našej strany. Prekvapil ma útok Portugalcov, najmä Fereira bol veľmi ťažko brániteľný. Zhruba od polovice zápasu sa nám ho však podarilo eliminovať a tam nastal v zápase zlom. V koncovke tretieho setu sme boli netrpezliví, podvedomie začalo zohrávať svoju rolu. Hráči si mysleli, že už majú zápas vyhratý, ale tak to nebolo. Dostali sme sa do toho vlastnou nepresnosťou, keď útočiaci hráči nedostávali dobré prihrávky. Naštastie sme opäť vlastnou činnosťou dokázali priebeh zvrátiť, Jakub Kuchárik v koncovke ako diagonálny hráč zabral tak, ako od neho očakávam. Som rád, že sme to zvládli, ale už sa to nesmie opakovať. "

Srbsko - Chorvátsko 3:0 (26, 14, 15)
 

Vyberte región